Winteronderhoud van poorten en hekwerk

Ondanks dat een groot deel van de koude maanden reeds voorbij is, we hebben er nog een aantal te gaan. De vrieskou blijft voorlopig nog uit, dus het kan interessant zijn nog snel uw klanten te informatie te geven over hoe ze hun hekwerk, poort maar vooral automatische poort kunnen voorbereiden of beschermen tijdens de mogelijke vrieskou.


1. Hoewel al onze producten een uitstekende coating hebben die perfect bestand is tegen de vrieskou en andere weerselementen, raden wij toch het volgende aan:


- Verwijder na de winter al het vuil en mogelijke modder van sneeuw en of ijs. Vaak blijft er na de dooi een massa aan strooizout achter en wij raden aan om deze dan ook te verwijderen om uw eventuele begroeiing, lak en hekwerk te beschermen tegen deze zouten.


- De beste manier is met een spons en eventueel een sopje van groene zeep (of nog beter voor het milieu en uw planten: ecologisch afbreekbare zeep), al het vuil, modder, blaadjes en andere van de poort of hekwerk te wassen.


- Hou hierbij wel rekening met bewegende en loshangende elementen van de poort zodat deze niet verplaatst/ beschadigd worden.


- Schuur niet te hard op de poort en al zeker niet wanneer u zand en grindsteentjes van de poort wast. Dit kan er immers voor zorgen dat u krassen in de lak krijgt.


2. Bij hevige sneeuwval en/of vrieskou raden wij het volgende aan:


- Maak de draai- of schuifbeweging van de poort goed vrij.


- Indien er ijsvorm op de scharnieren van de draaipoort of op de loopweg van de schuifpoort komt kan dit voor extra belasting zorgen voor de automatisering. Indien men dan toch blijft forceren kan dit voor permanente beschadiging zorgen! In het beste geval aan mechansiche onderdelenen maar meestal zal dit een beschadiging aan uw motor geven.


- Let er dus op dat er nooit te veel sneeuw/ ijs / modder of begroeiing in de weg ligt van uw poort en deze vlot kan lopen. Hetzelfde geldt ook voor de fotocellen.


- Zorg ervoor dat er zich geen vuil of sneeuw voor de fotocellen bevindt ander kan dit foutmeldingen geven.


3. Bij manuele draaipoorten met een slot kan het soms voorkomen dat het slot vastvriest. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door water dat in het slot is gekomen, niet weg kon en vast is gevroren.- Wij raden aan hier geen heet water over te gieten. Vaak biedt dit maar een tijdelijke oplossing en is het probleem daarna soms erger omdat er nog meer water op de poort bevindt.


- Wij raden onder andere hiervoor aan geregeld uw sloten te smeren gedurende het jaar. Een reinigingsspray en een slotspray zijn hier aan te raden.


- Als het probleem zich toch voordoet is de beste oplossing het slot te laten ontdooien tot het zo droog mogelijk is en dan slotspray aan te brengen.
Posted: daniel